KAWY SPECIALITY – SINGLE ORIGIN I MIESZANKI
Kawa jest podstawą naszej działalności. Zaopatrzeniu w surowiec, paleniu, tworzeniu mieszanek i testowaniu poświęcamy zdecydowanie najwięcej naszego czasu. W ofercie mamy jedynie kawy świeże, zawsze z bieżącego sezonu kawowego. Są one zazwyczaj dostępne u nas zaraz po pojawieniu się ich w ofertach u europejskich dystrybutorów. Ciągle też poszukujemy u naszych dostawców nowych, wyjątkowych kaw. Te, w naszej ocenie najciekawsze, staramy się zawsze wprowadzać do naszej oferty.
Większość naszych kaw, w tym wszystkie kawy klasy specialty pakowane są na plantacjach w specjalne worki w systemie GrainPro. Część kaw jest także zapakowana próżniowo. To głównie kawy z Keni oraz rzadkie mikroloty. Obydwa te sposoby pakowania zielonych ziaren zapewniają kawie przetrwanie podróży z plantacji w niezmienionym stanie oraz maksymalną świeżość ziarna przez długi czas, praktycznie aż do momentu otwarcia czy rozszczelnienia takiego worka w naszej palarni.
Nasza oferta kaw specialty jest ofertą mocno rotującą, więc spodziewajcie się częstych zmian, w miarę jak będą pojawiać się nowe kawy wraz z trwającym aktualnym sezonem zbiorów i wysyłek. Pojawi się wiele świetnych singli jak i wyjątkowych mieszanek sezonowych tworzonych w oparciu o te najlepsze kawy.
MIESZANKI DETALICZNE, DLA KAWIARNI, BIUR i HORECA
Dla osób które lubią stałość w filiżance, w tym dla naszych Klientów komercyjnych, mamy w ofercie mieszanki espresso do których składniki dostępne są przez cały sezon. Tworzymy te mieszanki w ten sposób, aby odpowiednio dobrane składniki non-stop zapewniały praktycznie niezmienny profil smakowo-aromatyczny .
PALENIE & ŚWIEŻOŚĆ
Wypalamy kawę zawsze na bieżąco. Nie palimy jej po to aby zalegała na naszych półkach magazynowych. Nie taka jest idea palarni i świeżo wypalanej kawy. Większość naszych kaw i mieszanek przeznaczonych dla Klientów komercyjnych jest palona na zamówienie i taką też formę współpracy preferujemy. Warunkiem jest zamówienie kawy z ustalonym wcześniej, minimum tygodniowym wyprzedzeniem. Staramy się tak zarządzać produkcją aby nasze kawy i mieszanki nie leżały na półkach dłużej niż 2 tygodnie. Wyjątek stanowią topowe mieszanki, single i kawy palone do metod przelewowych, gdzie staramy się dbać o najwyższą możliwą świeżość i palimy je w małej, 2,5kg palarce dwa razy w tygodniu.
Wypalamy zarówno do espresso jak i metod przelewowych, każdą kawę wg oddzielnego, opracowanego przez nas profilu. Palimy raczej jasno, tak abyście mogli zawsze wydobyć z ziaren to, co najlepsze. Jeżeli stwierdzimy, że dana kawa ma potencjał , to będzie dostępna w różnych wersjach i paleniach, zarówno do espresso jak i do zaparzania metodami alternatywnymi. Jeżeli natomiast chcielibyście którąś z naszych kaw mieć wyłącznie dla siebie, wypaloną w określony sposób, jesteśmy do dyspozycji. Zapewniamy jakość, świeżość i powtarzalność na maksymalnie wysokim poziomie.
PAKOWANIE
Nasze kawy zaraz po wypaleniu i wystudzeniu trafiają do grubych, trzy warstwowych, foliowo-aluminiowych torebek PET-AL-PE. Każda z nich jest wyposażona w zawór zwrotny umożliwiający poprawne odgazowanie pozostałego między ziarnami powietrza oraz nadmiaru dwutlenku węgla wydzielającego się z zapakowanej świeżej kawy. Tak zapakowaną kawę zalecamy zużyć w ciągu maksymalnie 3 miesięcy od daty palenia.
SPRZEDAŻ HURTOWA, KLIENCI KOMERCYJNI
Zawsze dostarczamy wyjątkowe kawy i mieszanki. Sprowadzamy jedynie swieży surowiec najwyższej jakości, zawsze z pełnymi informacjami na temat jego pochodzenia. Nie ukrywamy, że koszt zaopatrzenia w taką kawe jest bardzo wysoki. Mimo tego staramy się tak zarządzać zaopatrzeniem i produkcją, aby ceny naszych kaw i mieszanek były zawsze bardzo konkurencyjne. Dodatkowo kompleksowe rozwiązania, które proponujemy tzn. połączenie dostaw kawy wraz z obsługą szkoleniową i serwisową gwarantują zarówno bardzo wysoką jakość jak i znaczną redukcję kosztów dla Państwa. Dzięki temu jako nasi Klienci możecie być jeszcze bardziej konkurencyjni na rynku sprzedaży kawy.
PRIVATE LABEL
Mamy swiadomość że dla wielu z Państwa własnoręcznie rozwijany, rozpoznawalny brand jest podstawą działalności. Tworzymy kawy i mieszanki na indywidualne zamówienie, w pełni powtarzalne – zarówno dla kawiarni jak i odbiorców hurtowych i komercyjnych. Możemy przy tym współfirmować Państwa kawę jako CoffeeRoasters lub pozostać całkowicie niewidzialni dla Państwa klientów.
Aby zapoznać się ze szczegółową ofertą dla klientów komercyjnych prosimy o kontakt z naszym Działem handlowym.
O SKLEPIE
Nasz sklep powstał z myślą o baristach, home baristach i wszystkich ludziach pozytywnie zakręconych na punkcie dobrej, jakościowej kawy. Nasz system w pełni przystosowaliśmy także pod urządzenia mobilne, dzięki czemu możecie przeglądnąć naszą ofertę czy zrobić zakupy wygodnie i bezstresowo w każdym miejscu i czasie. Sklep stacjonarny i palarnia kawy mieszczą się w Krakowie. Zawsze można podejść do nas po wyśmienitą, lokalnie paloną kawę.
SPECIALTY
Ideą sklepu jest przede wszystkim spory i dość często rotujący asortyment kaw klasy specialty, czyli wyjątkowych kaw z najwyższej półki, taki kawowy high-end. Kupujemy zazwyczaj niewiele, ale za to często i tylko świeże cropy, zgodnie z dostępnością w sezonie kawowym. Każdą partię przed zakupem dokładnie testujemy, aby wybrać i zaoferować jak najciekawsze loty. My też lubimy kawę, niecodzienne doznania i także dla nas wyżej wspomniane kawy muszą być wyjątkowe. Wszystkie kawy będą dostępne jako single origin espresso i jako kawy do metod przelewowych. Szukajcie w sklepie w odpowiednich kategoriach.
MIESZANKI
W sklepie będą pojawiały się także sezonowe mieszanki, stworzone na bazie aktualnie dostępnych kaw specialty. Na pewno znajdziecie wiele ciekawych połączeń, których do tej pory nie mieliście okazji spróbować. Dla osób z nieco bardziej konserwatywnym podniebieniem i wszystkich, którzy nie lubią częstych zmian, mamy zawsze w ofercie mieszanki, które blendujemy tak, aby zachować przez cały czas maksimum stałości i powtarzalności smaku. Mieszanki zarówno do espresso jak i te bardziej pasujące do połączenia z mlekiem. Produktów szukajcie w sklepie, w kategorii „Mieszanki espresso”.
DOBRA KAWA
Jak już wspomnieliśmy, podstawowymi kawami dostępnymi w ofercie sklepu będzie segment kaw specialty. Zdajemy sobie sprawę, że nie każdego stać na taką jakość, i także nie każdy takiej jakości potrzebuje. Dlatego po długich naradach, doszliśmy do wniosku, że znajdziecie u nas także kawy ze średniej i wyższej półki. Nie ma co się w nich doszukiwać ekstremalnych doznań, znanych z kaw najwyższej jakości. Charakteryzować je za to zawsze będą, typowy dla danego regionu profil i czystość smaku. Te kawy także wybieramy bardzo starannie, to właśnie one stanowią składniki naszych topowych mieszanek espresso. Gwarantujemy, że zawsze będą świeże, rzetelnie wypalone i co najważniejsze, będziemy dbać o to, by zawsze miały określone pochodzenie, to znaczy będzie zawsze określony co najmniej region i plantacja.
ŚWIEŻOŚĆ
Mamy świadomość, że ekstremalna świeżość kawy jest dla wielu z Was kluczową kwestią. Nie palimy na półkę. Wszystkie kawy single origin, zarówno pod ciśnienie jak i kawy przelewowe są wypalane dwa razy w tygodniu, w poniedziałki i czwartki. Mieszanki, raz w tygodniu, w poniedziałki. Takich też dat się spodziewajcie, kawy nie starszej niż tydzień od wypalenia. Wiemy, że niektórych z Was skazujemy na oczekiwanie do czasu, aż kawa się ułoży i nabierze balansu i aromatu, niestety takie są prawa rynku.
UWAGI
Jeżeli czegoś Wam zabraknie w naszej ofercie, zawsze możecie się z nami skontaktować i podzielić opiniami. Jesteśmy otwarci na wszelkie rzeczowe uwagi i propozycje. Uważamy, że wszelkie zmiany na lepsze są jak najbardziej pożądane, byle w granicach naszych możliwości !
Wszystkie szkolenia prowadzimy na kilku poziomach – dla początkujących, średnio zaawansowanych i zaawansowanych. Preferujemy małe grupy oraz indywidualne podejście. Nie działamy w oparciu o sztywne normy. Dopasowujemy się do Waszych potrzeb i stawiamy na doskonalenie umiejętności praktycznych. Metodyka szkoleń jak i przebieg mogą być ustalane bardzo elastycznie. Zawsze możecie nam zaproponować formę, jak i dokładnie określić czego chcielibyście się dowiedzieć o kawie i które umiejętności doskonalić. Nam pozostanie przekazać wam potrzebną wiedzę bezstresowo, najprzystępniejszym możliwym sposobem.
Szkolenia zorganizowane prowadzimy cyklicznie i odbywają się one w siedzibie naszej palarni kawy w Krakowie. Dysponujemy profesjonalnym sprzętem oraz pomocami do szkoleń z zakresu espresso oraz kaw przelewowych. Przy okazji każdego szkolenia możecie się także przyjrzeć i zaznajomić z procesem palenia i produkcji kawy. Poza szkoleniami zorganizowanymi prowadzimy także szkolenia u naszych Klientów na terenie całego kraju.
OBSŁUGA MASZYN & ESPRESSO
W ramach tego działu przybliżymy wam:
- jak powinno wyglądać wyposażenie profesjonalnego baru
- obsługę młynka do kawy i ustawianie przemiału na różnych rodzajach młynków, tych z dozownikiem i tych typu grind on demand
- budowę i obsługę róznych typów ekspresów wraz ze zwróceniem uwagi na główne parametry zaparzania, wskazania temperatury i ciśnienia
- jak dbać o stanowisko do pracy z kawą i jak dbać o ekspres i młynek, czyli codzienne czyszczenie oraz konserwacja sprzętu
- szczegółową charakterystykę dobrego espresso w różnych standardach, włoskim i 3rd wave
- rodzaj, jakość i profil wypalania kaw i tworzenie mieszanek przeznaczonych do espresso
- ustalanie dozowania, techniki dozowania kawy i tamping
- ekstrakcja i jej poprawność
- wpływ dozy, jakości przemiału, jakości wody oraz ciśnienia i temperatury na smak naparu
KAWY MLECZNE & LATTE ART
Ten moduł pozwoli wam na naukę i doskonalenie waszych umiejętności w zakresie spieniania mleka i przygotowywania różnego rodzaju kaw mlecznych m.inn. cappuccino, latte, macchiato wg obowiązujących standardów. Szkolenie podstawowe to trochę teorii z zakresu dynamiki i poszczególnych faz spieniania mleka oraz przede wszystkim praktyka obejmująca sam proces spieniania jak i nalewania mleka do filiżanek. Kolejnym etapem jest doskonalenie jakości spieniania oraz podstawy latte-art. Ten etap obejmuje ćwiczenia z malowania na kawie podstawowych wzorów. Wszystkie szkolenia z tego zakresu opierają się głównie na zajęciach praktycznych. W ramach teorii dowiecie się także o składzie, jakości mleka, różnicach pomiedzy mocno pasteryzowanym mlekiem UHT a mlekiem tzw. krótkoterminowym, pasteryzowanym w niskih temperaturach. Będzie także o wpływie mleka na ogólny smak kawy oraz na pewno dowiecie się, jakie kawy i jakie mieszanki kaw będą dawały najlepsze efekty w połączeniach z mlekiem.
METODY ALTERNATYWNIE
W ramach szkoleń z przygotowywania kawy metodami altermatywnymi przybliżymy Wam nastepujące tematy:
- kawy do zaparzania metodami alternatywnymi – rodzaj, jakość, profil i stopień wypalenia
- różne metody zaparzania m.inn. drippery, aeropress, chemex, syfon, makinetka, phin i inne
- młynki i analiza przemiału
- wpływ jakości przemiału na zaparzanie i jakość naparu
- dopasowanie odpowiedniej grubości przemiału do danej metody i wpływ na smak
- analiza wpływu temperatury na ekstrakcję i smak
- doza/brew ratio
- preinfuzja i sposoby zalewania
- stopień ekstrakcji
- niezbędne informacje o jakości i wpływie parametrów wody używanej do zaparzania kaw metodami altermatywnymi.
WYPALANIE KAWY I CUPPING
Oferujemy pokazy wypalania kawy połączone z cuppingiem kilku różnych kaw. W ramach tej działalności chcielibyśmy przybliżyć Państwu temat naszego procesu produkcyjnego, oraz zwrócić waszą szczególną uwagę na kwestie związane z jakością kawy, zarówno tej zielonej jak i palonej. Postaramy się przybliżyć nastepujące tematy: sezonowości, starzenia się ziarna, gradingu i defektów ziarna zielonego oraz wypalanego oraz ich wpływ na smak i ogólną jakość. Dodatkowowo przedstawimy różnice pomiedzy kawami z różnych regionów upraw, wpływ warunków upraw na jakość kawy, oraz przybliżymy sam proces palenia kawy i tworzenia mieszanek.
EKSPRESY DO KAWY
Od 10 lat współpracujemy z niewielką włoską manufakturą produkującą ekspresy do kawy marki SAB. SV Italia z San Vittore pod Mediolanem z powodzeniem od 30 lat produkuje trwałe i ergonomiczne, a przy tym proste i praktycznie niezawodne maszyny espresso. Wszystkie ekspresy do kawy sprowadzane przez nas do Polski są w fabryce przygotowywane specjalnie dla CRS, tzn dławione wg naszych wytycznych, w celu znacznej poprawy stabilności temperaturowej. Dzięki temu można na nich uzyskać jeszcze większa powtarzalność przy zaparzaniu espresso zachowując przy tym wysoką wydajność.
MŁYNKI ŻARNOWE
W ofercie posiadamy młynki z włoskiej manufaktury Fiorenzato, następujące modele: z dozownikiem MDF Automatico 64 oraz wersję z elektronicznie ustalanym dozowaniem MDF Elettronico 64. Obydwa modele posiadają płaskie żarna hartowane o średnicy 64 mm. Moc silnika 350W, waga ok. 16kg. Dodatkowo na zamówienie możemy zaproponować model MDF 83 z żarnami stożkowymi. Dostępne kolory: srebrny i czarny.
W ofercie mamy także rewelacyjne młynki HeyCafe – są to profesjonalne młynki żarnowe z pływającym górnym żarnem. Zarna płaskie stalowe, hartowane o średnicy 64mm. Dwa modele, pierwszy w wersji z dozownikiem, model HC600 Automatic. Drugi model to wersja z elektronicznie ustalanym dozowaniem, model HC700 Grind On Demand. Moc silnika 350W, waga ok. 15kg. Dostępne kolory: czarny mat, srebrny metalic, biały mat. Rewelacyjny stosunek jakośći do ceny ! Polecamy.
FILTRY UZDATNIAJĄCE WODĘ
Dla celów zmiękczania i poprawy jakości wody sieciowej możemy zaproponować nastepujące systemy:
- filtry zmiekczające, proste jonowymienne DVA do samodzielnej regeneracji solą
- bezobsługowe automaty zmiękczające i uzdatniające wodę
- głowice i kartuszowe wkłady uzdatniające firmy BWT (Best Water Technology)
AKCESORIA
Posiadamy w ofercie całe dodatkowe wyposażenie baru kawowego niezbędne w codziennej pracy z kawą
- kubki do spieniania mleka z włoskiej manufaktury Motta jak i tańsze zamienniki
- tampery ze stopą nierdzewną indywidualnie pasowane do sitek w 5 średnicach !
- profesjonalne odbijaki
- maty gumowe na blat i narożniki blatu
- szczotki do czyszczenia elementów ekspresu
- chemię do czyszczeniai konserwacji ekspresów
- pełną gamę zaparzaczy oraz niezbędnych akcesoriów do alternatywnych metod zaparzania kawy
DOBÓR URZĄDZEŃ I MONTAŻ
Zapewniamy profesjonalny dobór urządzeń oraz profesjonalny montaż wszystkich zakupionych u nas zestawów do parzenia kawy.
Ponad 10 letnie doświadczenie w zakresie profesjonalnego serwisu gastronomicznych maszyn do kawy oraz specjalizacja wyłącznie w naprawach ekspresów ręcznych, pozwalają nam na zachowanie najwyższych standardów jakościowych dla wykonywanych zleceń. Dzięki bezpośredniej współpracy z naszymi włoskimi dostawcami oryginalnych części zamiennych m.inn. z De Vecchi S.p.A i Nuova Ricambi S.p.A., jesteśmy bardzo konkurencyjni zarówno jakościowo, jak i cenowo. Większość części zamiennych posiadamy w naszym magazynie, dzięki czemu jesteśmy w stanie zrealizować usługę i przywrócić ekspres czy młynek do działania w możliwie jak najkrótszym czasie.
Oferujemy:
- konserwację maszyn u klienta
- naprawy bieżące u klienta
- remonty kapitalne i renowację ekspresów
- tuning ekspresów
- wymianę filtrów wody BWT
- regenerację zmiękczaczy jonowymiennych
Odkamieniamy i naprawiamy w Waszych ekspresach układy mechaniczne, hydrauliczne, elektryczne a także elektronikę. Naprawiamy także profesjonalne młynki do kawy.
Jako jedyni możemy zaoferować profesjonalny tuning ekspresów do kawy, m.inn profesjonalne dławienie ekspresów z wymiennikami typu HX, montaż regulatorów temperatury PID czy korekcję hydrauliczną przepływu wody, dzięki czemu wasza maszyna będzie dużo stabilniejsza i przyjemniejsza w obsłudze, a klienci jeszcze bardziej zadowoleni z serwowanej kawy.
Montujemy także kity gazowe do ekspresów mobilnych oraz serwisujemy ekspresy zasilane gazem.
Dla klientów indywidualnych i sieciowych, współpracujących z nami w pełnym zakresie oferujemy umowy serwisowe na atrakcyjnych warunkach, w tym szybki czas reakcji serwisowej, nawet do 12 godzin oraz użyczenie maszyn zastępczych na czas naprawy.
Dysponujemy częściami zamiennymi i naprawiamy ekspresy oraz młynki gastronomiczne praktycznie wszystkich znanych producentów obecnych na polskim rynku. Lista serwisowanych przez nas marek znajduje się obok.
Naprawiamy
- Anfim – młynki
- Astoria
- Azkoyen
- Bezzera
- Bianchi
- Brasilia
- BFC
- Carimali
- Conti
- Dalla Corte
- ECM
- Elektra
- Eureka – młynki
- Faema
- Fetco Inc.
- Fiorenzato
- Futurmat
- Gaggia
- Grimac
- Hey Cafe – młynki
- Iberital
- Isomac
- Italcrem
- Izzo My Way
- La Cimbali
- La Spaziale
- La Marzocco
- La Nuova Era
- La Pavoni
- La San Marco
- La Scala
- La Spaziale
- Macap – młynki
:
- Mazzer – młynki
- Nuova Simonelli
- Quick Mill
- Rancilio
- Reneka
- Rocket
- Royal
- SAB – SV ITALIA
- Saeco (Gaggia)
- San Marino
- Santos – młynki
- Vibiemme
- Victoria Arduino
- Wega
- i inne
Współpracujemy z kilkoma firmami świadczącymi profesjonalne usługi cateringu kawowego. Jeżeli chcesz, aby nasza kawa pojawiła się na Twoim evencie, zgodnie z Twoimi oczekiwaniami i w profesjonalnym wydaniu, zapraszamy do kontaktu z nami. Skierujemy Cię w odpowiednie miejsce.